Sektörler
Sutyen kap üretiminde kullanılan konvansiyonel metot solvent bazlı sprey ile laminasyon metodudur. Fakat solvent bazlı laminasyonun sağlık açısından sakıncaları sebebiyle günden güne bu tür uygulamalar azalmaktadır. Sektörde birçok müşterimiz EVA hotmelt laminasyon filmlerimizi kullanarak önce kumaş ve sünger laminasyon işlemini yapmakta, ardından da sıcak kalıp işlemine geçilmektedir. Sutyen kabı gibi sonradan sıcak kalıba girecek ürünlerle ilgili olarak uygulamanın normal laminasyona göre farklı yapılması gerekmektedir. Bu tür uygulamalarda kumaşla laminasyon yapılacak olan Polyester veya Poliüretan sünger sonradan sıcak kalıpta form almak üzere kullanılmaktadır. Sıcak kalıba giren lamine edilmiş kumaşa uygulanan ilave sıcaklık, hotmelt laminasyon metodunda kullanılan termoplastik hotmelt filmin tekrar erimesine yol açmaktadır. Eğer laminasyon işlemi en başta kuvvetli laminasyon olacak şekilde yapıldıysa, bu durumda termoplastik film, kumaş ve de sünger gözeneklerine bir miktar nüfus etmiş olacaktır. Kalıbın sıcaklığı ile tekrar eriyen termoplastik film özellikle süngerin gözeneklerine iyice nüfuz edecek ve de malzeme kalıptan çıkıp soğuduktan sonra iki kumaş arasında laminasyon işlemini yerine getirecek bir hotmelt film kalmayacaktır. Bunu engellemek için en başta kumaş ve sünger laminasyonunun zayıf bir şekilde, termoplastik film, kumaş ve de sünger içerisine çok fazla nüfuz etmeyecek şekilde yapılmalıdır. Daha sonrasında sıcak kalıba giren ürünün arasında bulunan termoplastik film, sıcaklığın da etkisiyle tekrar eriyecek ve de bir miktar kumaş ve de sünger içerisine nüfuz ederek hem sıcak kalıp işlemini hem de laminasyonu tamamlayacaktır. Bu sayede sıcak kalıp esnasında aynı zamanda oluşabilecek kusma ile ilgili problemlerin de önüne geçilebilmektedir.
Son dönemlerde en çok rağbet gören uygulamalardan bir tanesi de dantel – kumaş laminasyonudur. Dantel, jakarlı veya jakarsız raşel örme hatlarında üretilmektedir ve de yüzeyi gözenekli yapılardır. Bu tür gözenekli malzemelerin, yüzeyi kapalı kumaşlarla laminasyonu esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi kumaş yüzeyine uygulanacak yapışkanın, gözenekli yapının gözeneklerinden parlamamasıdır. Bu noktada hotmelt laminasyon filmi kullanılması durumunda açık renk kumaş-dantel kombinasyonlarında çok güzel sonuçlar elde edilse bile, özellikle koyu renkli kumaş ve dantel laminasyonlarında hotmelt laminasyon filmi, laminasyon performansı olarak iyi bir sonuç verse bile, dantelin gözeneklerinden parlayabilmektedir. Bunun önüne geçmek için kullanılabilecek yöntemlerden bir tanesi hotmelt laminasyon webi kullanmaktır. Bu noktada Polyester veya Poliamid hotmelt web kullanılabilmektedir. PES ve PA hotmelt weblerin kullanımı sayesinde hem gözenekli yapının gözeneklerinde parlama probleminin önüne geçilebilmekte, hem de PES ve PA web hotmelt yapışkanlar sayesinde yıkamaya dayanıklı laminasyon ürünleri elde edilebilmektedir.
EVA bazlı laminasyon filmimiz son dönemde yoğun bir şekilde talep gören yer kaplama uygulamalarında keçe ve de üst yüzey kumaşın laminasyonunda kullanılmaktadır. Son dönemde özellikle battaniye, wellsoft, pelüş kumaş gibi havlı kumaş üreticilerinin baskılı ürünlerle yer kaplama sektörüne girmesiyle kaymaz tabanlı ürünlerin kullanımı artmıştır. Bu uygulamada üst yüzeyde kullanılan havlı kumaşa öncelikle baskı işlemi yapılmaktadır. Bunun akabinde havlı kumaşın arkasına yüksek gramajlı keçe laminasyonu yapılarak takviye edilmektedir. Bu şekilde havlı herhangi kumaş tipi, yer kaplama uygulamalarına uygun hale getirilmektedir. Havlı kumaş ve yüksek gramajlı keçe laminasyonunda bizim bu tür uygulamalar için özel geliştirdiğimiz EVA bazlı hotmelt laminasyon filmimiz kullanılmaktadır. Bu uygulamanın ardından da ürünün arkasına kaydırmazlık kaplaması yapılmaktadır. Bu tür uygulamalarla ilgili olarak makine üreticisi Muratex firması ile birlikte komple makine ve malzeme çözümlerimizle müşterilerimize hizmet vermekteyiz.
Özellikle ayakkabı sektöründe deri takviye bezi uygulamaları için tercih edilen bir ürünümüzdür. Ayakkabı sektöründe yarma deri uygulamalarında deri kalınlığı azalmakta, bu da derinin dayanımını azaltmaktadır. Derinin dayanımını yükseltmek için arkası takviye bezi laminasyonu yapılmaktadır. Bu tür uygulamalarda dikkat edilmesi gereken husus kullanılacak laminasyon filmin her iki yüzeye çok fazla nüfuz ederek arka yüzeyden veya ön yüzeyden kusmamasıdır. Bu amaçla Melt Index’i daha düşük olan EVA.200F ürünlerimiz kullanılmaktadır. EVA.200F hem erime sıcaklığının EVA.100F’e göre yüksek olması hem de formülasyonu itibariyle daha katı bir yapıya sahip olması sayesinde hem yüzeye iyi tutunmakta, hem de arka tarafa geçiş problemlerinde çözüm olabilmektedir.
Dış giyimde özellikle kaban ve de mont uygulamalarında, mikro polyester dokuma kumaşlar yüzey görüntüsü ve de su geçirgenliğine karşı dayanımları sebebiyle yoğun olarak kullanılmaktadır. Burada kullanılan mikro polyester dokuma kumaşların en büyük dezavantajı ise mont ve kabanlarda talep edilen dik ve de dökümlü duruşu verememeleridir. Bu sebeple arka yüze lamine edilen ince bir interlok örme kumaş ile hem dökümlü ve de dik duran bir kumaş yüzeyi elde edilmekte, hem de gramaj yükseltilmektedir. Bu tür uygulamalar için yine EVA hotmelt laminasyon filmlerimiz yoğun olarak kullanılmaktadır.
Ayakkabı, çanta ve terlik sektörlerinde neredeyse tüm ürünlerde laminasyonlu kumaşlar veya dokusuz yüzeyler kullanılır. Suni deri veya polyester dokuma kumaşlara ek olarak, doğal deri için takviye bezleri de laminasyon veya kaplama gerektirir. EVA hotmelt laminasyon filmimiz, bu uygulamalarda laminasyon ve pamuklu kumaşlara kaplama için kullanılır. Kaplanan kumaşlar daha sonra istenilen şekilde kesilir ve laminasyon presi veya sıcak ütü ile yapıştırılır. Ayakkabı iç astarı ve mostrada özellikle EVA hotmelt laminasyon filmi yoğun olarak kullanılır. Mostra gibi sonradan sıcak kalıba girecek ürünlerde, laminasyon farklı yapılmalıdır. EVA, Polyester, Polieter veya Poliüretan sünger gibi malzemeler sıcak kalıpta şekil almak üzere kullanılır. Kalıba giren ürünün üzerine uygulanan sıcaklık, kullanılan hotmelt filminin tekrar erimesine neden olur. İlk laminasyon güçlü yapılırsa, termoplastik film malzeme gözeneklerine nüfuz eder. Eriyen film, süngerin gözeneklerine nüfuz eder ve soğuduktan sonra iki kumaş arasında laminasyonu tamamlar. Bu, sıcak kalıp işlemi sırasındaki sorunları engeller.
Günümüzde özellikle zayıf – atkı çözgü yapılı kumaşların takviye edilmesi için laminasyon işlemi yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu alanda uygulanan temel laminasyon sistemi hotmelt film laminasyondur. Ön yüzde kullanılan döşemelik kumaş, üretim metodu veya yapısı gereği döşeme uygulamalarında yeterli derecede mukavemetli olmayabilmektedir. Bu aşamada atkı çözgü kaymalarının önün geçmek, koltuk, kanepe...vb ürünlerin döşenmesi esnasında köşelerde oluşan kumaş gerilmelerini tolere etmek amacıyla üst kumaş, arkasına bir takviye bezinin laminasyonu ile kuvvetlendirilmektedir. Bu aşamada özellikle kolay uygulanabilir olması sebebiyle EVA bazlı hotmelt laminasyon filmimiz her tür döşemelik kumaşın laminasyon işleminde kullanılmaktadır.
zayıf – atkı çözgü yapılı kumaşlara en güncel örnek yatak yüzü kumaşlarını oluşturmaktadır. Yatay yüzü uygulamalarında en sık rastlanan takviye işlemi ıslak kaplama metodudur. Fakat bu metotta ıslak kaplama işleminin kurutulması için kullanılan gergili kurutma ekipmanının enerji giderleri yüksektir ve de çok fazla yer kaplamaktadır. Bu tür ıslak kaplama metotlarının yerine hotmelt laminasyon filmi ile laminasyon giderek yaygınlaşmaktadır. EVA.100F kodlu ürünümüzün en ince versiyonu olan 10 mikron kalınlığındaki ürünümüz, hem üst yüzey gevşek kumaşa, hem de arka yüzeye takviye amaçlı lamine edilecek termobond veya spunbond dokusuz yüzeye çok iyi tutunmaktadır.